90th Anniversary

click below for all the pictures

Η Αστόρια γιόρτασε διπλή επέτειο και βράβευσε τον Γεώργιο Αλεξίου

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου Αστόριας γιόρτασε την 90ή επέτειο της ιδρύσεώς της, την 60ή επέτειο της ιδρύσεως του Ημερήσιου Σχολείου και βράβευσε τον επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Ιδιοκτητών Ακινήτων, Γεώργιο Αλεξίου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο ομογενειακό κέντρο «Terrace on the Park» στο Φλάσινγκ και είχε στην πανομογενειακό χαρακτήρα, διότι πέραν της κοινότητας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων, η διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Μαρία Μακεδών, καθώς επίσης ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά και εκπρόσωπος του ομογενή δημοτικού συμβούλου της Αστόριας, Κώστα Κωνσταντινίδη.

Παρέστησαν ακόμη οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Δρ Κωνσταντίνος Κούτρας και πρέσβης Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς και συγχάρηκαν την κοινότητα για το πολυδιάστατο έργο, την αφοσίωσή της στην ελληνική παιδεία και τον τιμώμενο για την κοινωνική του προσφορά και την φιλανθρωπική του δράση.

Η διευθύντρια του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, Αγγελική Αγκά, η οποία ανέλαβε και ρόλο παρουσιάστριας αναφέρθηκε στο σχολείο και παρουσίασε την σοπράνο Φλόρα Κύρου, η οποία έψαλε τους Εθνικούς Υμνους και το χορευτικό το οποίο ερμήνευσε παραδοσιακούς χορούς.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, αναφέρθηκε στην 60ή επέτειο του Ημερήσιου Σχολείου και τόνισε ότι τα 40 πρώτα χρόνια υπηρέτησε με αφοσίωση ο Κώστας Παρθένης, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή 3 Μαρτίου. Παράλληλα, ανέφερε ότι την Τρίτη θα ψάλλουν τρισάγιο και κάλεσε τους συνδαιτυμόνες να παραστούν και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

«Η φετινή χρονιά είναι ιστορική για την κοινότητά μας που συνεχίζει να πρωτοπορεί», επεσήμανε ο π. Νεκτάριος υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η ριζική ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου με την δωρεά του Νίκου Α. Ανδριώτη, η αναμενόμενη -ιστορική για τα δεδομένα της ομογενειακής παιδείας- δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η ανέγερση εξαώροφου κτιρίου στο οικόπεδο απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Παράλληλα, συνεχάρη τον διευθυντή του Λυκείου Δρ. Αναστάσιο Κουλαρμάνη, διότι, όπως τόνισε, κατέστησε το σχολείο ανεξάρτητο οικονομικά από την κοινότητα.

«Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού τιμώμενο πρόσωπο είναι ο γνωστός σε όλους ομογενής Γεώργιος Αλεξίου. Να συγχαρούμε τον κ. Αλεξίου για την σημερινή τιμητική διάκριση, αλλά και για το σημαντικό έργο και την διαχρονική προσφορά προς την Ομογένεια. Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να χαρίζει σε αυτόν και στην σύζυγό του Ελπίδα υγεία, χαρά, μακροημέρευση και κάθε θείο αγαθό».

Ο κ. Αλεξίου είναι ιδιοκτήτης του ομώνυμου κτηματομεσητικού γραφείου στην Αστόρια, το οποίο διάγει το 35ο έτος και έχει ασχοληθεί τόσο με τον Σύλλογο Ελληνοαμερικανικών Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας, όσο και με την διοικούσα επιτροπή της Πλατείας Αθηνών και έχει τιμηθεί από διάφορους ομογενειακούς και αμερικανικούς φορείς.

Ο τιμώμενος αναφέρθηκε με δέος στους αείμνηστους γονείς του οι οποίοι τον γαλούχησαν με την ευσπλαχνία και την φιλαλληλία και την σύζυγό του Ελπίδα που όπως επεσήμανε «έδωσε νόημα στην ζωή του».

Εξάλλου, τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του και τα άλλα στελέχη πρωτοστατούν στο Γεύμα των Ευχαριστιών που διοργανώνει ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων της Αστόριας αδιαλείπτως τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Βάζουν οι ίδιοι το χέρι στην τσέπη, εργάζονται σκληρά και δίνουν το έναυσμα και την ευκαιρία στους ομογενείς να διοργανώσουν ένα από τα μεγαλύτερα γεύματα της Ημέρας των Ευχαριστιών στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

«Η Αμερική υπήρξε καλή για μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσφέρουμε τον οβολό μας για τον συνάνθρωπο, για τους Συλλόγους, για τις κοινότητες και την ελληνική παιδεία», κατέληξε ο κ. Αλεξίου.