Festival 2019

May 16th – 19th, 2019

click below for all the pictures

Με αγιασμό και με καλό καιρό ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 16 Μαϊου 2019 το 45ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου Αστόριας.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος τέλεσε τον αγιασμό βοηθούμενος από τους ιερείς, π. Βασίλειο Λούρο και π. Νικόλαο Πάρο και ευχήθηκε επιτυχίες.

Ο π. Νεκτάριος μετέφερε τις ευλογίες του νέου Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ Βαθολομαίο για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο νέος Αρχιεπίσκοπος με τετρακόσιους περίπου ιερείς από όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φεστιβάλ και συνεχάρη το νέο πρόεδρο του φεστιβάλ Γεράσιμο Ασπρογέρακα και τα άλλα μέλη τα οποία ανέλαβαν την ευθύνη για τη διοργάνωσης του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ αποτελεί μια από τις πιο μεγαλύτερες ερανικές και συνάμα πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς παρέχει τη δυνατότητα στους ομογενείς και άλλους Αστοριείς να απολαύσουν τους εύγευστους λουκουμάδες και τα ελληνικά εδέσματα και να περάσουν ευχάριστες στιγμές με τις οικογένειές τους.

Ο Γεράσιμος Ασπρογέρακας μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι η οργανωτική επιτροπή πλαισιώνεται από καταξιωμένα μέλη και στελέχη της κοινότητας και ότι το έργο τους έχει ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες με τα οργανωτικά ζητήματα και με την κινητοποίηση των εθελοντών.

Παράλληλα τόνισε ότι εφέτος έχουν βάλει ψηλότερα τον πήχη και επωφελούμενος της ευκαιρίας κάλεσε τους ομογενείς να επισκεφθούν το φεστιβάλ και να συμμετάσχουν στη λαχειοφόρο αγορά με πρώτο λαχνό το αυτοκίνητο τύπου «2109 Mercedes CLA250» είτε $25.000 σε μετρητά.

Η λαχειοφόρος έχει και πολλά άλλα δώρα αξίας μεταξύ των οποίων και $5.000 τοις μετρητοίς δωρεά του Δρα Δημητρίου Μαρκουίζου.

Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής και συνάμα ευεργέτης του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου, Νίκος Ανδριώτης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» επεσήμανε ότι το φεστιβάλ δεν αποτελεί μόνο μια από τις μεγαλύτερες ερανικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και ένα σχολείο στο οποίο η νεότερη γενιά και οι μαθητές μαθαίνουν να εργάζονται πειθαρχημένα και να εξυπηρετούν με χαμόγελο τους επισκέπτες.

«Καλούμε τους ομογενείς από όλες τις περιοχές της τριπολιτειακής περιοχής να έρθουν κοντά μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα περάσουν αξέχαστες στιγμές και ότι ο οβολός τους θα πιάσει τόπο», επεσήμανε ο κ. Ανδριώτης.

Ο πρώην πρόεδρος Χάρης Κάλας επεσήμανε ότι συμμετέχει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ και ότι τη σημερινή εποχή είναι πιο εύκολα.

«Τις πρώτες δεκαετίες τα προετοιμάζαμε όλα μόνοι. Αγοράζαμε το κρέας και ετοιμάζαμε τα σουβλάκια, ενώ σήμερα τα πάντα έρχονται έτοιμα», επεσήμανε ο κ. Κάλας υπενθυμίζοντας ότι παρά ταύτα η διοργάνωση του φεστιβάλ παραμένει ένα από τα πιο απαιτητικά εγχειρήματα, διότι τα πάντα στηρίζονται στην εθελοντική εργασία.

Ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Βασίλειος Κωνσταντάς επεσήμανε ότι στο φεστιβάλ συνεργάζονται τρεις γενιές ομογενών και ότι είναι πάρα πολύ συγκινητικό να βλέπεις τους παππούδες, τα παιδιά και τα εγγόνια να εργάζονται μονοιασμένοι και να συμβάλλουν στην επιτυχία του φεστιβάλ.