Εορτασμός Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια

Sept 26th, 2019

click below for all the pictures

Η κοινότητα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας γιόρτασε τα ονομαστήριά της, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος και γιόρταζε, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εντός του Ιερού Βήματος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς οι οποίοι ήρθαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.

Παρόντες και οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου, Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, καθώς και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος μπροστά στην Ωραία Πύλη ευχήθηκε στον προκάτοχό του κ. Δημήτριο για την ονομαστική του εορτή κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στη διαδρομή του.

«Σήμερα έχουμε τη χαρά να γιορτάζουμε όχι μόνο την πανήγυρη της κοινότητάς μας αλλά και τα ονομαστήρια του σεβαστού Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου. Πριν από 20 χρόνια τον επιστράτευσε η Μητέρα Εκκλησία. Θα ήθελα ενώπιον του ποιμνίου σας Σεβασμιώτατε να σας ευχηθώ έτη πολλά. Να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του Οικουμενικού μας Πατριάρχου αλλά και των ιερέων, οι οποίοι οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, χειροτονήθηκαν από τα χέρια σας. Και προσωπικά ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη βοήθειά σας, τη συμπαράστασή σας, τις συμβουλές σας και μου δείχνετε το δρόμο για να ακολουθήσω κι εγώ τα βήματά σας ώστε να υπάρχει μια συνέχεια στην Αρχιεπισκοπή και στην Εκκλησία μας, να μην υπάρχουν κενά, να υπάρχει ειρήνη, αγάπη και ομόνοια όπως είπατε την ημέρα της ενθρονίσεώς μου σε εκείνο τον ωραίο λόγο που είχατε βγάλει».

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Με συγκινείτε πάρα πολύ με αυτά τα οποία λέτε ενώπιον αυτού του εκλεκτού εκκλησιάσματος. Ο Θεός σας τοποθέτησε σε αυτή την τόσο σπουδαία και σημαντική περιοχή του κόσμου για να κάνετε ένα πολύ μεγάλο καθήκον. Η Ελληνική Ορθοδοξία φαίνεται ότι έχει κληθεί να δώσει το δείγμα του τι σημαίνει Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Σας χρειάζονται όχι μόνο τα 20 χρόνια που ήμουν εγώ, ούτε τα 100, ούτε τα 1000 χρόνια γιατί το πεδίο είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί -πράγμα το οποίο ήδη κάνετε- να τρέχετε από το πρωί ως το βράδυ. Και να παρακαλάτε τον Θεό τις 24 ώρες να τις κάνει 48».

Να σημειωθεί ότι αντιπροσωπεία από τους Αρχοντες του Τάγματος Αγίου Ανδρέα του Πατριαρχείου επέδωσε στον εορτάζοντα πρώην Αμερικής Δημήτριο ψήφισμα ευαρεσκείας.