Εορτασμός Θεοφανείων

Jan 6th, 2020

click below for all the pictures

Με δυνατό αέρα αλλά και κάτω απο ένα καταγάλανο ουρανό και σε συνθήκες ηλιοφάνειας, οι πιστοί στην Αστόρια γιόρτασαν τα Θεοφάνεια και παρακαλούθησαν την κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Ιστ Ρίβερ.

Η ακολουθία των Θεοφανείων έλαβε χώρα στους ναούς της Αστόριας, Ιδιαίτερα η Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου γιόρτασε και στους δύο ναούς, στον Αγιο Δημήτριο και στην Αγία Αικαιτερίνη. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο ιερατικώς προιστάμενος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ηγήθηκε της πομπής με τη εικόνα των Θεοφανείων και κατευθύνθηκε προς το πάρκο στην συμβολή των οδών 21 Αβενιου και Σορ Μπούλεβαρντ .

Εκεί, περίμεναν απο νωρίς πολλοί ομογενείς που υποδέχθηκαν την πομπή κατά τις 12:15. Στο μεταξύ απο τον Αγιο Δημήτριο κατέφθασε και ο π. Νίκος Πάρος και ξεκίνησε η τελετή κατά την οποία αναγνώστηκε το Ευαγγέλιο και ακολούθησε το τροπάριο «Εν Ιορδάνη Βαπτιζομένου σου…»

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα το έθιμο της κατάδυσης του Σαυρού τηρείται απο την Κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και ο Σταυρός που πέφτει στα νερά του Ιστ Ριβερ είναι δεμένος με σκοινί. Ετσι και φέτος ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος έριξε τον Σταυρό πατώντας πάνω σε βράχια και ο πιστός ενορίτης που έτρεξε να ανασύρει τον Σταυρό χρειάστηκε να κρεμαστεί στην άκρη των βράχων για να τον ανασύρει.

Κατόπιν οι πιστοί πέρασαν για να ππροσκηνύσουν τον Σταυρό και την εικόνα και να ευχηθούν στους εορτάζοντες.

Αναμεσά τους και επισκέπτες απο την Ελλάδα, συγκεκριμένα ενας κύριος απο την Κατερίνη που ήρθε για να επισκεφτεί τους συγγενείς του για τις γιορτές. Ηταν χαρούμενος, γιατί όπως είπε στις «Αναμνήσεις» είδε απο κοντά την αγάπη των Ομογενών για την Ελλάδα και την προσηλωσή τους στις παραδόσεις. Συναντήσαμε επίσης και άλλους που θέλησαν να παρακολουθήσουν την τελετή φεύγοντας απο την εργασία τους για το μεσημεριναό διάλειμμα.

Μετά το πέρας της τελετής οι Ομογενείς σκορπίστηκαν και πάλι, δίνοντας ραντεβού στον ίδιο χώρο για του χρόνου.