Ξεκινά η κατασκευή νέου κτηρίου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας

March 11th, 2021

click below for all the pictures

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο κατασκευής του εξαώροφου κτηρίου μεικτής χρήσης του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, στο οικόπεδο που διαθέτει η κοινότητα επί της 31ης οδού, σχεδόν απέναντι από τον ιστορικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Μαρτίου, με αφορμή και την εκσκαφή των θεμελίων και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος ευλόγησε επίσης τον θεμέλιο λίθο καθώς και την ψηφιδωτή τιμητική πλάκα της θεμελίωσης.

Στην τελετή συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, οι εφημέριοι Νικόλαος Πάρος και Δημήτριος Μπαλίδης, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ενώ παρόντες ήταν ακόμη ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο νέος πρόεδρος Αναστάσιος Χρυσανθόπουλος και μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, ο επίτιμος πρόεδρος Νίκος Ανδριώτης, ο Φωτιος Παπαμιχαήλ, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής, αρκετοί πρώην πρόεδροι της κοινότητας, ο επιχειρηματίας Νίκος Γαβαλάς, ο οποίος ανέλαβε την κατασκευή του έργου, μαθητές του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου καθώς και οι επικεφαλής της Ερανικής Επιτροπής, Ιορδάνης Κοκκόρης, Γιάννης Κωνσταντινίδης και Ανδρέας Λάτος. Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης το ζεύγος Κώστα Λαμπρόπουλου και Μαρίας Μάρκου.

Οταν ολοκληρωθεί, το υπόγειο και ο πρώτος όροφος του κτηρίου θα διατεθούν για κοινοτική κρίση, κυρίως για το προνηπιαγωγείο του Αγίου Δημητρίου, ενώ στους πέντε επάνω όροφοι θα δημιουργηθούν δέκα διαμερίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θεμελίωση του έργου έγινε πριν από σχεδόν τριάμισι χρόνια, τον Οκτώβριο του 2017, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου, από τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο, σε μια πανηγυρική λόγω της ημέρας τελετή, παρουσία και των Επισκόπων Ζήλων κ. Σεβαστιανού και Ευκαρπίας κ. Ιερόθεου, καθώς και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνου Κούτρα.

“Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο που σχεδιαζόταν επί πολλά χρόνια και χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια”, τόνισε κατά την προσφώνησή του π. Νεκτάριος, αναφερόμενος στην πολύχρονη προσπάθεια της κοινότητας να αξιοποιήσει το οικόπεδο, ώστε να εξασφαλίσει μια απολύτως αναγκαία -ιδιαίτερα σήμερα- οικονομική ανάσα. Τα τελευταία τρία χρόνια η προσπάθεια αυτή ήρθε αντιμέτωπη με γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει.

“Η οικοδόμηση του νέου κτηρίου μας σηματοδοτεί ένα ορόσημο ανανέωσης, μια νέα πορεία που ξεκινάει η κοινότητά μας. Η έναρξη του εγχειρήματος αυτού μας προσφέρει συλλογικά την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε καινούργιες συνεργασίες που με τη σειρά τους οδηγούν σε νέες προοπτικές. Απαραίτητη προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η δράση”, σημείωσε ο π. Νεκτάριος, χαρακτηρίζοντας ως σημαδιακή σύμπτωση την έναρξη του φιλόδοξου έργου που αποτελεί, όπως είπε, “μια χειροπιαστή επένδυση για το μέλλον, μια επέκταση της πολυσχιδούς διακονίας μας” με την διοικητική ανανέωση που συντελείται στην κοινότητα.

Αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο νέο πρόεδρο, Αναστάσιο Χρυσανθόπουλο, στον επιχειρηματικό όμιλο “ΑΛΜΑ” που, όπως είπε, χρηματοδοτεί το έργο, την Επιτροπή Εράνου που καλείται να ηγηθεί μιας μεγάλης εκστρατείας για τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων, από την οποία θα εξαρτηθεί και η πρόοδος των εργασιών, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο Νίκο Γαβαλά, λέγοντας ότι “η κοινότητα του χρωστάει μεγάλη ευγνωμοσύνη γιατί σε κάθε έργο είναι ο πρώτος που συνεισφέρει ταπεινά και αθόρυβα, και χρήματα και εργασία”.

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνεχάρη τον π. Νεκτάριο που συνεχίζει, όπως είπε, το δημιουργικό έργο στον Αγιο Δημήτριο και αναφέρθηκε στη συγκίνηση που προκαλεί τόσο η δημιουργία καινούργιων πραγμάτων όσο και η παράδοση της σκυτάλης από μία γενιά στην επόμενη. “Μια τέτοια στιγμή ζούμε εδώ”, είπε, υπογραμμίζοντας την ταυτόχρονη παρουσία της παλαιάς με τη νέα γενιά τόσο μεταξύ των κληρικών και των προέδρων/επιτρόπων όσο και των ενοριτών.

Επισήμανε δε την ανάγκη να είναι “όλοι ενωμένοι, όλοι αγαπημένοι, για να πάμε μπροστά”, τονίζοντας πως “ο στόχος είναι ένας, να προοδεύσουμε”.

“Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι να βλέπει κανείς το έργο το οποίο άρχισε και για το οποίο έδωσε τη ζωή του και έκανε θυσίες, να πηγαίνει καλά. Και είμαι σίγουρος ότι θα πάει καλά”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

article by greek news online

Ξεκινά η κατασκευή νέου κτηρίου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου Αστόριας