Κυριακή Δ’ Νηστειών

Αγαπητοί Ενορίτες,
Στην διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, διαβάζουμε κάθε Κυριακή απόσπασμα από την προς Εβραίους επιστολή του Aποστόλου Παύλου. Αυτή η επιστολή απευθύνεται στους Ελληνόφωνους Εβραίους Χριστιανού όπου κάποιοι από αυτούς εγκατέλειπαν την Χριστιανοσύνη και ακολουθούσαν τον Εβραϊσμό. Ο απόστολος Παύλος έχει ως σκοπό με αυτή την επιστολή του να μας διδάξει πόσο ανώτερος είναι ο Χριστός ο οποίος είναι ο Μεσσίας που είχε υποσχεθεί ο Θεός να στείλει στον Ιουδαϊκό λαό. Στην σημερινή αποστολική περικοπή μας εξιστορεί την υπόσχεση που έδωσε ο Θεός στον Αβραάμ πως θα του δώσει πολλούς απογόνους.

Η σπουδαιότητα αυτής της επιστολής είναι ότι αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη για να αποδείξει πως οι υποσχέσεις του Θεού που ξεκινούν από τον Αβραάμ και συνεχίζουν σε όλους τους προφήτες εκπληρώνονται στό πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ο Θεός τήρησε όλες τις υποσχέσεις που έδωσε στους Ιουδαίους. Τώρα όμως και αυτοί πρέπει να αναγνωρίσουν πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού ο Οποίος έχει συνάψει καινούργια διαθήκη, ‘Καινή Διαθήκη’, με την ανθρωπότητα. Η ελπίδα μας είναι ο Χριστός και εμείς πρέπει να μείνουμε αμετάκλητοι στη πίστη σ’ Εκείνο, διότι είναι ο μόνος που μπορεί να μας προσφέρει τη σωτηρία μας.

Αδελφοί μου, πρέπει να καταλάβουμε πως εμείς οι Χριστιανοί ακολουθούντας τον Ιησού Χριστό γινόμαστε και κληρονόμοι των υποσχέσεων του Θεού. Η Παλαιά Διαθήκη έχει μικρότερη αξία σε σχέση με τη Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά Διαθήκη ως ιστορικό και προφητικό βιβλίο έχει ως σκοπό να μας προετοιμάσει για τον ερχομό του Μεσσία. Η Καινή Διαθήκη όμως μας διδάσκει τι απαιτεί ο Ιησούς Χριστός για μας ώστε να γίνουμε κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού. Είναι καιρός να αφήσουμε την απιστία μας στη άκρη που επηρεάζει τους πιο πολλούς ανθρώπους σήμερα και να ασπασθούμε ολοκληρωτικά το Θεό στη ζωή μας. Η περίοδος της Τεσσαρακοστής είναι μία περίοδος εντατικού πνευματικού αγώνα γι’ αυτό προβάλει σήμερα ένα σπουδαίο Όσιο τον Ιωάννη της Κλίμακας.

Ο Όσιος Ιωάννης, μέσα από την δική του ησυχαστική και ασκητική ζωή μας προσφέρει τις δικές του εμπειρίες με τις οποίες μπορούμε να ωφεληθούμε και εμείς. Μας διδάσκει πως είναι δυνατόν να ανεβούμε στην Ουράνια Βασιλεία μέσω της απόκτησης αρετών. Η κλίμακα είναι σκάλα και ο όσιος μας αναπτύσσει την άνοδο της πνευματικής σκάλας μέσα από συγκεκριμένες αρετές, μέσα στα 30 κεφάλαια του βιβλίου του. Τα 30 κεφάλαια ξεκινούν με το κεφάλαιο ‘περί υποταγής’ του μάταιου βίου του κόσμου τούτου και καταλήγει στο κεφάλαιο ‘περί αγάπης, ελπίδος και πίστεως’. Όλο το βιβλίο αποτελείτο από πνευματικές διδαχές που έχουν ως σκοπό να καλλιεργήσουν τον άνθρωπο και να τον φέρουν ποιό κοντά στον Θεό.

Εύχομαι ο πανάγαθος Θεός να μας δώσει δύναμη και φώτιση να συνεχίσουμε την υπόλοιπη Τεσσαρακοστή με προσευχή, νηστεία και πνευματικούς αγώνες μελετώντας την Αγία Γραφή και τους θεόπνευστους Πατέρες της Ορθόδοξου Εκκλησίας μας.

ΑΜΗΝ
Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος
Ιερατικώς Προϊστάμενος