Κυριακή Ε’ Νηστειών – ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Αγαπητοί Ενορίτες,
Την τελευταία Κυριακή των νηστειών, πριν από την Κυριακή των Βαΐων και την Μεγάλη Εβδομάδα, η Ευαγγελική περικοπή μας προσφέρει προφητεία του Κυρίου για τα γεγονότα του Πάθους. Αναφέρει ο Ευαγγελιστής Μάρκος πως πήρε τους δώδεκα Μαθητές Του και τους προετοίμασε λέγοντας: “αναβαίνουμε στα Ιεροσόλυμα και ο Υιός του Ανθρώπου θα παραδοθεί στους αρχιερείς και στους γραμματείς”. Αυτοί θα τον καταδικάσουν σε θάνατο και θα τον παραδώσουν στους εθνικούς”(Μκ. 10:33). Μαθαίνουμε πως οικειοθελώς ο Ιησούς Χριστός παραδίδεται στους εχθρούς Του για να σταυρωθεί.
Γνωρίζοντας το Πάθος Του ο Κύριος μας εκδηλώνει πως και αυτό ήταν κάτω από την δική του εξουσία και έλεγχο. Μόνος του παραδίδεται και δέχεται να υποστεί το βαρύ μαρτύριο Του Πάθους, για να θυσιαστεί για τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων, όλων των εποχών, ακόμα και για τους αρχιερείς και γραμματείς που θα τον σταύρωναν. Τα προλέγει στους Μαθητές Του για να τους ενθαρρύνει πως έπρεπε να υποστεί το πάθος, έστω και εάν δεν είχαν καταλάβει ή κατανοήσει το σχέδιο του Θεού. Τους προλέγει το μαρτύριο και τον θάνατο αλλά προαναγγέλλει και την Ανάσταση Του. Αυτό σημαίνει πως οι εχθροί του Κυρίου νομίζουν πως αυτοί είναι που κινούν τα νήματα για την σταύρωση αλλά, στην πραγματικότητα όλα είναι κάτω από την εξουσία του Θεού και επιτρέπει τα γεγονότα να γίνουν για την σωτηρία μας.
Μπροστά στην αποκαλυπτική μαρτυρία του Κυρίου για το μαρτύριο που έμελλε να υποστεί, οι Μαθητές Του είναι ανήμποροι να κατανοήσουν το βάθος αυτών των προφητειών που μόλις προανήγγελλε ο Κύριος. Οι Μαθητές Ιάκωβος και Ιωάννης, ζητούν πρωτοκαθεδρίες αντί να συμπαρασταθούν στον Ιησού. Βλέπουμε πως οι ανθρώπινες αδυναμίες και σκοπιμότητες μπαίνουν μπροστά από το σχέδιο του Θεού. Αναγκάζεται ο Ιησούς να διδάξει τους Μαθητές του, “όποιος θέλει να γίνει μεγάλος ανάμεσά σας πρέπει να γίνει υπηρέτης σας, και όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί και ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει και να προσφέρει τη ζωή του λύτρο για όλους”(Μκ. 10:43-45). Άλλα λοιπόν τα κριτήρια του Θεού και άλλα των ανθρώπων.
Αδελφοί μου, καλούμεθα να διακονούμε και όχι να εξουσιάζουμε, να ταπεινωνόμαστε και όχι να υπερηφανευόμαστε. Αυτά που θεωρούν οι άνθρωποι ως προτερήματα εμείς πρέπει να τα αποφεύγουμε και να επιδιώκουμε τις αρετές, που πολλές φορές οι άνθρωποι βλέπουν ως αδυναμίες. Όμως, να γνωρίζουμε πως αυτές οι αρετές που πολλοί βλέπουν ως αδυναμίες είναι αυτές που είναι αρεστές εις τον Θεό. Οι διδαχές του Ιησού Χριστού και του Ευαγγελίου έρχονται σε αντίθεση με τον κόσμο τούτο που κυριεύεται από την πονηρία, το μίσος και τη κακία και έχουν εξουσιαστεί από το διάβολο και την αμαρτία.
Οι ημέρες λιγοστεύουν και κοντεύουμε να φτάσουμε στην Ανάσταση του Κυρίου. Η Ανάσταση όμως, πάντοτε φτάνει μέσω του Πάθους και της Σταύρωσης. Μην νομίζουμε πως ο δρόμος, ο δικός μας, θα είναι διαφορετικός. Εάν θέλουμε μου να πλησιάσουμε τον Ιησού πρέπει και εμείς να υποστούμε το δικό μας σταυρό και μόνο τότε έρχεται και η σωτηρία μας. Μην ψάχνουμε για εύκολους δρόμους αλλά να προτιμούμε τον δρόμο του κόπου και του αγώνα. Ας μην μας παρασύρει το ρεύμα της εποχής και χάσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ίδια η ψυχή μας, να αγωνιστούμε στην εν Χριστώ ζωή και να αφοσιωθούμε στο θέλημα του Θεού. Εύχομαι να γίνουμε υπηρέτες των πάντων για να μας δοξάσει ο Υιός του Ανθρώπου εις τους Ουρανούς.
ΑΜΗΝ
 Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος
Ιερατικώς Προϊστάμενος