Κυριακή της Σαμαρείτηδος

Χριστός Ανέστη!!!
Αγαπητοί Χριστιανοί,
Σε αυτή την περίοδο που ακόμα εορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου έχουμε στην Αμερική μία ημέρα αφιερωμένη στους κεκοιμημένους αδελφούς μας, την Δευτέρα του “Memorial Day”. Μέσα στην Ορθόδοξη πίστη η Εκκλησία μας, δια μέσου των Πατέρων μας προτρέπει να έχουμε μνήμη θανάτου. Τι πιο όμορφο να πηγαίνουμε να προσευχόμαστε στο κοιμητήριο για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας που έφυγαν από το κόσμο τούτο; Όμως κατά την πίστη μας συνεχίζουν να ζουν περιμένοντας και αυτοί την Δευτέρα Παρουσία όπου θα αναστηθούμε όλοι μαζί.
Ο Ιησούς Χριστός ως νικητής του θανάτου έρχεται να μας διδάξει πως έχοντας πίστη σ’ Εκείνον ο θάνατος είναι απλά ένα πέρασμα από αυτή την μάταια ζωή προς στην αιωνιότητα. Αυτό είναι και το Πασχαλινό μήνυμα που μας προβάλει η Ορθόδοξη πίστη μας. Να λυπούμαστε που στερούμαστε την παρουσία των αγαπημένων αδελφών μας αλλά να μην απογοητευόμαστε, διότι αναφέρει ο Απόστολος Παύλος προς Θεσσαλονικείς, “ἵνα μή λυπῆσθε καθώς καί οἱ λοιποί οἱ μή ἔχοντας ἐλπίδα”. Η λύπη δεν πρέπει να μας κυριεύει αλλά να μας δίνει δύναμη να πιστεύουμε στην Ανάσταση του Κυρίου.
Αυτό λοιπόν που ξεχωρίζει εμάς του Χριστιανούς είναι πως έχουμε ελπίδα στην Ανάσταση του Κυρίου και κατά προέκταση ελπίζουμε και στην ανάσταση όλων των νεκρών. Όλη η δύναμη του Ευαγγελίου εστιάζεται σ’ αυτό το θαυμαστό γεγονός της Αναστάσεως. Εάν ήρθε ο Ιησούς Χριστός στην γη ήρθε να νικήσει και να καταπατήσει τον ίδιο το θάνατο, που τυραννούσε τον άνθρωπο. Τώρα με την Ανάσταση έχουμε και εμείς ελπίδα μαζί με τον Ιησού Χριστό όλοι οι άνθρωποι θα συμμετέχουν στην Ανάσταση Του.
Ο θάνατος αδελφοί μου είναι ευεργετικός για τον άνθρωπο. Το βλέπουμε και εμείς στην καθημερινότητα μας, ενώ γνωρίζουμε πως ο θάνατος έρχεται για όλους, ζούμε εν αγνοία του θανάτου, έχοντας την κακία και το μίσος στην καρδιά μας. Έχουμε πολέμους κρατών για να αποκτήσουν δύναμη και να κυριεύουν άλλους λαούς. Θεωρούν πως με το να καταδυναστεύουν και να εξουσιάζουν άλλους, αποκτούν οι ίδιοι δύναμη. Πόσοι άνθρωποι ζουν μαρτύρια διότι δεν έχουν τα απαραίτητα να ζήσουν; Μόνο ο θάνατος είναι που περιορίζει το μαρτύριο και μας δίνει ελπίδα η αιωνιότητα του Παραδείσου. Φανταστείτε να ζούσαμε πάντοτε σ’ αυτή την κατάσταση, η ζωή θα ήταν πράγματι μαρτύριο. Εδώ γνωρίζουμε πως θα πεθάνουμε και κάνουμε τόσα άσχημα και συμπεριφερόμαστε με τον χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτό οι Πατέρες μας διδάσκουν πως πρέπει να έχουμε ‘μνήμη θανάτου’.
Αδελφοί μου, έχουμε υποχρέωση να θυμούμαστε δια της προσευχής μας τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Όταν προσευχόμαστε για τους κεκοιμημένους προσευχόμαστε για τον εαυτό μας, διότι σημαίνει πως έχουμε “μνήμη θανάτου”. Ακόμα το γεγονός ότι η Εκκλησία χρησιμοποιεί την λέξη “κεκοιμημένους” αντί πεθαμένους, είναι συμβολικό της διδαχής περί της αιωνιότητας της ψυχής του ανθρώπου, πιστεύοντας πως υπάρχει συνέχεια μετά τον θάνατο. Εκεί που είναι αυτοί κάποια στιγμή θα φτάσουμε και εμείς γι’ αυτό, έχουμε υποχρέωση να τελούμε μνημόσυνα και να προσευχόμαστε για τους αγαπημένους κεκοιμημένους αδελφούς μας.
“Αιωνία η μνήμη αυτών”
ΑΜΗΝ
 Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος
Ιερατικώς Προϊστάμενος
…………………………………………………