Κυριακή των Αγίων Πάντων

Αγαπητοί Χριστιανοί,
Στην πάροδο των αιώνων που πέρασαν από την εποχή του χριστού, είναι αμέτρητοι οι Χριστιανοί που με τον πνευματικό τους αγώνα έχουν αγιάσει. Πολλούς αγίους γνωρίζουμε, όμως υπάρχουν ακόμα πιό πολλοί που δεν τους αποκάλυψε η Χάρις του Θεού. Σήμερα η Εκκλησία αφιέρωσε την Κυριακή σε όλους του αγίους που έχουν αξιωθεί να ζήσουν βίο άγιο και να λάβουν το Ουράνιο στέφανο.
Πολλές φορές μας απορροφά η καθημερινότητα της ζωής και ξεχνάμε το πραγματικό προορισμό μας ως άνθρωποι. Ο σκοπός της ζωής μας, σκοπός για τον οποίο έχουμε δημιουργηθεί είναι να είμαστε κοντά στο Θεό και Δημιουργό μας. Έτσι, λοιπόν, όλοι καλούμαστε να γίνουμε άγιοι. Μας το γράφει και η αγία Γραφή, “ἅγιοι γενέσθε, ὅτι ἅγιός εἰμι” (Πέτρου 1:16). Αυτό που είναι ο Θεός στην φύση του καλούμαστε να το αποκτήσουμε και εμείς μέσα από τον αγώνα μας. Η αγιότητα, λοιπόν, είναι κάτι που καλούμαστε να αποκτήσουμε διότι είναι προσταγή του Θεού. Δεν μπορούμε να λέμε πως δεν είναι δυνατόν να γίνουμε εμείς άγιοι εφόσον έχουμε τόσα παραδείγματα από ανθρώπους σαν εμάς που αξιώθηκαν να γίνουν άγιοι.
Η Εκκλησία μας προσφέρει όλα τα εφόδια για να αγιάσουμε. Τα Μυστήρια της Εκκλησίας είναι το μέσον του καθαγιασμού του κάθε Χριστιανού που ακολουθεί τις εντολές του Κυρίου. Κάθε φορά που πάμε και παρακολουθούμε την Θεία Λειτουργία, μας υπενθυμίζει τον Ιερό σκοπό μας. Σας υπενθυμίζω πως προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας όταν υψώνει ο Ιερέας τα Τίμια Δώρα λέει, “πρόσχωμεν…. τα Ἅγια τοις Ἁγίοις”. Το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προσφέρεται προς τους αγίους της Εκκλησίας, που είμαστε εμείς οι Χριστιανοί. Αυτό το γεγονός πρέπει να μας προκαλεί δέος και υπευθυνότητα. Μπορούμε να φανταστούμε τι μεγάλη δωρεά μας έχει προσφέρει ο Θεός σε μας δηλαδή να μπορούμε να Κοινωνούμε το Σώμα και Αίμα του Ιησού Χριστού. Μας δίνει και δείχνει τον δρόμο της Σωτηρίας μας και της αγιότητας. Το θέμα είναι εάν εμείς γινόμαστε αποδέκτες της Θείας Χάριτος ή αδιαφορούμε.
Αδελφοί μου, στην σημερινή Κυριακή των Αγίων Πάντων, ας θυμηθούμε πως έχουν αγωνιστεί οι πρόγονοι μας οι άγιοι της Εκκλησίας και ας παραδειγματιστούμε και εμείς για να γίνουμε μιμητές των αγίων όπως μας προστάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Αν αγωνιστούμε σε αυτή την ζωή θα απολαύσουμε τις δωρεές του Παραδείσου εις την αιωνιότητα. Για να ξεκινήσουμε θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα λόγια του Κυρίου που μας προστάζει: “Όποιος αγαπάει πατέρα ή μάνα παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Και όποιος αγαπάει γιο η θυγατέρα παραπάνω από μένα, δεν είναι άξιος για μαθητής μου.”(Ματθ. 10:37). Η αρχή και το τέλος της πίστεως μας πρέπει να είναι η αγάπη μας προς το Θεό και πρέπει να πάρει τη πρώτη θέση στη ζωή μας.
ΑΜΗΝ
Αρχιμ. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος
Ιερατικώς Προϊστάμενος